rondel

#rogaliki, #desery, #czekolada, #drożdże, #cukier puder, #Thermomix

22 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Przepyszne i łatwe w wykonaniu rogaliki z czekoladą.

Przepis znalazłam na stronie https://ilovebake.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka

  • 565 g mąki pszennej

  • 80 g masła

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 40 g świeżych drożdży

  • 50 g cukru

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady

  • 1 białko

  • 1 łyżka mleka

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Czekoladę drobno posiekać, odstawić. Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną dodać do nich ciepłe mleko oraz łyżkę mąki. Odstawić na 15-20 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże, jajko i żółtko, olej, dodać sól. Dokładnie wyrobić, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić ciasto na 3 - 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm i podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę odstawionej czekolady, zawinąć (wg sposobu pokazanego na zdjęciach poniżej). Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 20 - 25 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, olej, jajko, żółtko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić ciasto na 3 - 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm i podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę odstawionej czekolady, zawinąć (wg sposobu pokazanego na zdjęciach poniżej). Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 20 - 25 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: