#rogaliki, #desery, #czekolada, #drożdże, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne i łatwe w wykonaniu rogaliki z czekoladą.
Przepis znalazłam na stronie https://ilovebake.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
1 szklanka mleka
565 g mąki pszennej
80 g masła
2 łyżki oleju
1 jajko + 1 żółtko
40 g świeżych drożdży
50 g cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
150 g czekolady
1 białko
1 łyżka mleka
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Czekoladę drobno posiekać, odstawić. Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną dodać do nich ciepłe mleko oraz łyżkę mąki. Odstawić na 15-20 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże, jajko i żółtko, olej, dodać sól. Dokładnie wyrobić, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić ciasto na 3 - 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm i podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę odstawionej czekolady, zawinąć (wg sposobu pokazanego na zdjęciach poniżej). Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 20 - 25 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, olej, jajko, żółtko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić ciasto na 3 - 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm i podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę odstawionej czekolady, zawinąć (wg sposobu pokazanego na zdjęciach poniżej). Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 20 - 25 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: