#rogaliki, #desery, #marmolada, #cukier puder, #śmietana 18 %, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybko znikające rogaliki.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 40 sztuk:
600 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
250 ml mleka + 5 łyżek
1 łyżeczka cukru pudru + do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
150 ml śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Mleko (250 ml) wraz z masłem i cukrem, podgrzać aż do rozpuszczenia składników. Do ciepłej (ale nie gorącej) mieszanki dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać do niej zaczyn oraz śmietanę 18 %, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem (5 łyżek) wymieszanym z łyżeczką cukru pudru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
!Rogaliki bardzo rosną!
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko (250 ml), pokruszyć drożdże, dać cukier oraz miękkie masło, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę i śmietanę 18 %, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do dużej miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem (5 łyżek) wymieszanym z łyżeczką cukru pudru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
!Rogaliki bardzo rosną!
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: