rondel

#rogaliki, #desery, #marmolada, #cukier puder, #śmietana 18 %, #drożdże, #Thermomix

06 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą V

Pyszne i szybko znikające rogaliki.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 40 sztuk:

  • 600 g mąki pszennej

  • 100 g miękkiego masła

  • 20 g świeżych drożdży

  • 4 łyżki cukru

  • 250 ml mleka + 5 łyżek

  • 1 łyżeczka cukru pudru + do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

  • 150 ml śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mleko (250 ml) wraz z masłem i cukrem, podgrzać aż do rozpuszczenia składników. Do ciepłej (ale nie gorącej) mieszanki dodać pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać do niej zaczyn oraz śmietanę 18 %, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem (5 łyżek) wymieszanym z łyżeczką cukru pudru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

!Rogaliki bardzo rosną!

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko (250 ml), pokruszyć drożdże, dać cukier oraz miękkie masło, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę i śmietanę 18 %, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do dużej miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem (5 łyżek) wymieszanym z łyżeczką cukru pudru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

!Rogaliki bardzo rosną!

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: