rondel

#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże, #cukier puder, #śmietana 18 %, #margaryna, #Thermomix

26 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 

Idealne na małe co nieco do kawy.

Przepis znalazłam na stronie https://rodzinkawkuchni.pl/.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 125 g zimnego masła / margaryny

  • 1 jajko

  • 25 g świeżych drożdży

  • 5 łyżeczek cukru

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • szczypta soli

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną dodać do nich śmietanę 18 %. Odstawić na 15 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże i jajko, dodać sól. Dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto  rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 16 równych części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, poczekać aż się rozpłyną. Dodać do nich śmietanę 18 %, wymieszać. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękki tłuszcz pokrojony na kawałki, resztę cukru, wcześniej przygotowane drożdże, mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto  rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 16 równych części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować letnią wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: