#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże, #cukier puder, #śmietana 18 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona małego co nieco do kawy w postaci rogalików.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Na 24-32 sztuki:
500 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
40 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki cukru pudru + do posypania (sposób przygotowania tutaj)
3/4 szklanki śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
1 jajko
marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier puder i śmietanę 18 %. Dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże z cukrem i śmietaną 18 %. Dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 lub 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na złoty kolor (około 15 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave