Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier puder i śmietanę. Dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże. Dokładnie wyrobić. Owinąć w folię spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 lub 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na złoty kolor (około 15 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Na 24-32 sztuki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 g miękkiego masła

  • 40 g drożdży

  • 2 czubate łyżki cukru pudru + do posypania

  • 3/4 szklanki śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

  • 1 jajko

  • marmolada

Składniki

Kolejna odsłona małego co nieco do kawy w postaci rogalików.

Przepis ze strony https://aniagotuje.pl/.

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

04 lutego 2021

#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże

rondel