rondel

#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże, #cukier puder, #śmietana 18 %, #Thermomix

04 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą II

Kolejna odsłona małego co nieco do kawy w postaci rogalików.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

Na 24-32 sztuki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 g miękkiego masła

  • 40 g świeżych drożdży

  • 2 czubate łyżki cukru pudru + do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

  • 3/4 szklanki śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)

  • 1 jajko

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier puder i śmietanę 18 %. Dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać drożdże z cukrem pudrem i śmietaną 18 % oraz jajko. Dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 lub 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na złoty kolor (około 15 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier puder i śmietanę 18 %. Dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękki tłuszcz pokrojony na kawałki, wcześniej przygotowane drożdże z cukrem pudrem i śmietaną 18 % oraz mąkę, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 lub 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na złoty kolor (około 15 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: