#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona pysznych rogalików krucho-drożdżowych.
Przepis dostałam od Teściowej ;)
Na 32 sztuki:
0,5 kg mąki pszennej
250 g masła / margaryny
2 jajka
0,5 szklanki mleka
55 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
marmolada
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz wsypać sól. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże i jedno jajko. Dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich dokładnie obtoczyć w mące. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady, zawinąć. Gotowe rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (u mnie 25 minut). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, tłuszcz. jedno jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich dokładnie obtoczyć w mące. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady, zawinąć. Gotowe rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (u mnie 25 minut). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: