Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz wsypać sól. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże i jedno jajko. Dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich dokładnie obtoczyć w mące. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady, zawinąć. Gotowe rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C (termoobieg) na złoty kolor (u mnie 25 minut). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Na 32 sztuki:

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 250 g masła / margaryny

  • 2 jajka

  • 0,5 szklanki mleka

  • 55 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • cukier puder do oprószenia

Składniki

Kolejna odsłona pysznych rogalików krucho-drożdżowych.

Przepis dostałam od Teściowej ;)

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 lutego 2021

#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże

rondel