#boczek, #mięsa, #oregano, #czosnek, #majeranek, #papryka, #inne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Super przepis na domową roladę boczkową.
Przepis ze strony https://dietamojapasja.blogspot.com/.
Odrobine go przerobiłam ;)
1,5 kg surowego boczku
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku suszonego
1 łyżka oregano suszonego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka z brzuszkiem soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
sznurek do wędlin
Wykonanie tradycyjne:
Boczek umyć szybko i sprawnie pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć z niego skórę, resztki żeber i chrząstki. Przeciąć ostrym nożem na połowę. W miseczce dokładnie wymieszać sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką mieloną, majeranek i oregano oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso natrzeć dokładnie papką z przyszykowanych przypraw z obydwóch stron, zwinąć roladę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 12 do 24 godzin. W dniu pieczenia mięso jeszcze raz porządnie zawinąć (tłuszczem do góry), zasznurować nicią. Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 15 minut. Po tym czasie naczynie przykryć i zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Piec jeszcze 75 minut. Po upieczeniu zlać do pojemniczka tłuszcz, a roladę zostawić przykrytą w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: