rondel

#boczek, #mięsa, #oregano, #czosnek, #majeranek, #papryka, #inne

30 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rolada boczkowa

Super przepis na domową roladę boczkową.

Przepis ze strony https://dietamojapasja.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku suszonego

  • 1 łyżka oregano suszonego

  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka z brzuszkiem soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • sznurek do wędlin

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Boczek umyć szybko i sprawnie pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć z niego skórę, resztki żeber i chrząstki.  Przeciąć ostrym nożem na połowę. W miseczce dokładnie wymieszać sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką mieloną, majeranek i oregano oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso natrzeć dokładnie papką z przyszykowanych przypraw z obydwóch stron, zwinąć roladę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 12 do 24 godzin. W dniu pieczenia mięso jeszcze raz porządnie zawinąć (tłuszczem do góry), zasznurować nicią. Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 15 minut. Po tym czasie naczynie przykryć i zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Piec jeszcze 75 minut. Po upieczeniu zlać do pojemniczka tłuszcz, a roladę zostawić przykrytą w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: