#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne bułeczki zawinięte w rulonik.
Przepis znalazłam na stronie https://kuchniamagdy.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 10 sztuk:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
40 g miękkiego masła
400 g mąki pszennej + 1 łyżka
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwycić od spodu z jednej strony, naciągnąć go do środka składając jak kopertę. Powtórzyć w około, wykonując trzy razy pełny obrót. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 30 x 45 cm, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich zwinąć w rulon. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, chwycić od spodu z jednej strony, naciągnąć go do środka składając jak kopertę. Powtórzyć w około, wykonując trzy razy pełny obrót. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 30 x 45 cm, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich zwinąć w rulon. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: