rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

26 kwietnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rolsy pszenne

Pyszne bułeczki zawinięte w rulonik.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchniamagdy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 10 sztuk:

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 200 ml ciepłej wody

  • 40 g miękkiego masła 

  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwycić od spodu z jednej strony, naciągnąć go do środka składając jak kopertę. Powtórzyć w około, wykonując trzy razy pełny obrót. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 30 x 45 cm, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich zwinąć w rulon. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, chwycić od spodu z jednej strony, naciągnąć go do środka składając jak kopertę. Powtórzyć w około, wykonując trzy razy pełny obrót. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 30 x 45 cm, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich zwinąć w rulon. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: