Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Porcję rosołową, szponder i szyję z kaczki / indyka, opłukać. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Marchewkę, seler, pietruszkę dokładnie umyć, obrać, pokroić w słupki wrzucić do garnka. Dodać też por, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, liść magii, sól, pieprz czarny mielony i vegetę. Cebulę obrać, opalić nad ogniem. Dodać do reszty składników. Gotować na małym ogniu minimum dwie godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem na stół można posypać świeżą, pokrojoną natką pietruszki.

Sposób przygotowania

  • 1 porcja rosołowa

  • kawałek szpondru

  • 1 szyja z kaczki / indyka

  • 3 ziarenka ziela angielskie

  • 4 ziarenka pieprzu czarnego ziarnistego

  • 1 liść laurowy

  • zasuszony liść magii

  • kawałek selera 

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • 1 marchewka

  • kawałek pora

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżka vegety

  • makaron

  • 3 litry wody

  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Składniki

Niedzielny obiad nie może być bez rosołu ;)

Rosół

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

13 września 2020

#zupa, #cebula, #marchewka, #seler, #pietruszka, #por

rondel