#zupa, #kurczak, #kaczka, #indyk, #cebula, #marchewka, #seler, #pietruszka, #por, #vegeta
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Niedzielny obiad nie może być bez rosołu ;)
1 porcja rosołowa
kawałek szpondru
1 szyja z kaczki / indyka
3 ziarenka ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu czarnego ziarnistego
1 liść laurowy
zasuszony liść lubczyku
kawałek selera
1 pietruszka w korzeniu
1 marchewka
kawałek pora
1 mała cebula
1 łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka vegety
makaron
3 litry wody
natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Porcję rosołową, szponder i szyję z kaczki / indyka, opłukać. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Marchewkę, seler, pietruszkę dokładnie umyć, obrać, pokroić w słupki wrzucić do garnka. Dodać też por, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, liść magii, sól, pieprz czarny mielony i vegetę. Cebulę obrać, opalić nad ogniem. Dodać do reszty składników. Gotować na małym ogniu minimum dwie godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem na stół można posypać świeżą, pokrojoną natką pietruszki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: