#rosół, #zupa, #cebula, #por, #czosnek, #ryż, #makaron, #marchewka, #seler, #pietruszka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Czasem mam ochotę na inny rodzaj rosołu.
Nie klasyczny drobiowy czy drobiowo-wieprzowy, a sam wieprzowy.
Przepis dostałam kiedyś od Teściowej ;)
kości wieprzowe np. ze schabu
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprz w ziarnkach
1 liść laurowy
kawałek selera
1 pietruszka w korzeniu + natka
2 marchewki
kawałek pora
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz czarny mielony
vegeta (opcjonalnie)
maggi
woda
makaron / ryż
Wykonanie tradycyjne:
Kości wieprzowe opłukać, wrzucić do garnka. Marchewkę, seler, pietruszkę dokładnie umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do kości. Umyty por, obrany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, trochę vegetty i soli dorzucić do garnka. Całość zalać wodą. Cebulę obrać, przekroić na pół, opalić nad ogniem. Dodać do reszty składników. Gotować na małym ogniu min. dwie godziny. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Makaron / ryż ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem na stół posypać świeżą, pokrojoną natką pietruszki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: