#dania główne, #naleśniki, #olej, #cebula, #marchewka, #pietruszka, #por, #papryka, #mięso mielone, #pieprz cayenne, #pomidor, #czosnek, #bazylia, #przecier pomidorowy, #szczypiorek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne sakiewki naleśnikowe, dobrze nadziane.
Przepis znalazłam na stronie http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 jajka
150 g mąki pszennej
Farsz:
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
0,5 papryki czerwonej
300 g mięsa mielonego
sól
pieprz czarny mielony
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
0,25 szklanki wody
Dodatkowo:
szczypiorek do zawiązania
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Wlać mleko, olej oraz jajka, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Przykryć żeby nie ostygły.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora umyć, pokroić w cienkie piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać startą marchewkę, pietruszkę, pora, paprykę, przecier pomidorowy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz cayenne, natkę pietruszki oraz wodę. Smażyć na małym ogniu, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na każdego naleśnika nakładać farsz. Zrobić sakiewkę, związać szczypiorkiem. Podawać na ciepło.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: