rondel

#dania główne, #naleśniki, #olej, #cebula, #marchewka, #pietruszka, #por, #papryka, #mięso mielone, #pieprz cayenne, #pomidor, #czosnek, #bazylia, #przecier pomidorowy, #szczypiorek

02 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sakiewki z naleśników z mięsem

Pyszne sakiewki naleśnikowe, dobrze nadziane.

Przepis znalazłam na stronie http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

  • 2 jajka 

  • 150 g mąki pszennej

Farsz:

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek pora

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 300 g mięsa mielonego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • 0,25 szklanki wody

Dodatkowo:

  • szczypiorek do zawiązania

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Wlać mleko, olej oraz jajka, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Przykryć żeby nie ostygły.

Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora umyć, pokroić w cienkie piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać startą marchewkę, pietruszkę, pora, paprykę, przecier pomidorowy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz cayenne, natkę pietruszki oraz wodę. Smażyć na małym ogniu, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdego naleśnika nakładać farsz. Zrobić sakiewkę, związać szczypiorkiem. Podawać na ciepło.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: