#przetwory, #ogórki, #koper, #czosnek, #papryka, #marchewka, #ocet
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna sałatka do słoików na zimę.
Przepis ze strony https://www.swojskiejedzonko.com/.
2 kg ogórków
2 papryki czerwone
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
0,5 pęczka koperku
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka soli
Wykonanie tradycyjne:
Ogórki dokładnie umyć, obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki, dodać do ogórków. Dodać sól, dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę. W międzyczasie marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie paski. Czosnek obrać, drobno pokroić. Koperek umyć, drobno posiekać. Po godzinie z ogórków odlać powstałą wodę, dodać marchewkę, paprykę, czosnek, koperek, olej, ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 5 godzin. Po tym czasie sałatkę wraz z sokiem przełożyć do słoików, mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: