Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ogórki dokładnie umyć, obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki, dodać do ogórków. Dodać sól, dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę. W międzyczasie marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie paski. Czosnek obrać, drobno pokroić. Koperek umyć, drobno posiekać. Po godzinie z ogórków odlać powstałą wodę, dodać marchewkę, paprykę, czosnek, koperek, olej, ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 5 godzin. Po tym czasie sałatkę wraz z sokiem przełożyć do słoików, mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Sposób przygotowania

  • 2 kg ogórków 

  • 2 papryki czerwone

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 0,5 pęczka koperku

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki oleju

  • 0,5 szklanki octu 10 %

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżka soli

Składniki

Pyszna sałatka do słoików na zimę.

Przepis ze strony https://www.swojskiejedzonko.com/.

Sałatka z ogórków i papryki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

16 sierpnia 2021

#przetwory, #ogórki, #koper, #czosnek, #papryka, #marchewka, #ocet

rondel