#mięsa, #dania główne, #schab, #czosnek, #cebula, #oregano, #bazylia, #majeranek, #chili, #pomidor, #przecier pomidorowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna alternatywa dla zwykłych kotletów schabowych.
Przepis ze strony https://kulinarneprzeboje.pl/ .
Odrobinę go przerobiłam ;)
4 plastry schabu
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu / rosołu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszonego
400 g pomidorów w puszce krojonych
szczypta chili
4 łyżeczki mąki pszennej + do panierowania
4 łyżki śmietany 30 %
sos sojowy
sól
pieprz
papryka słodka mielona
Wykonanie tradycyjne:
Schab umyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Każdy plaster posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką mieloną, obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Wrzucić do bulionu lub rosołu. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Gdy będzie gotowa dodać czosnek, chwilę razem smażyć, wrzucić do mięsa. Dodać także przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, bazylię, oregano, pomidory z puszki oraz chili, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Pod koniec 4 łyżeczki mąki dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do sosu, chwilę razem pogotować. Wlać śmietankę 30 %, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: