#schab, #mięsa, #chili, #czosnek, #majeranek, #papryka, #olej, #przyprawa do wieprzowiny, #inne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Genialny schab idealny na kanapki.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
1,5 kg schabu bez kości
2,5 płaskie łyżki soli
1,5 płaskich łyżek przyprawy do wieprzowiny
1,5 płaskich łyżek papryki słodkiej mielonej
1,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2,5 płaskie łyżki majeranku suszonego
0,5 łyżeczki chili
6 ząbków czosnku
6 liści laurowych
olej
Wykonanie tradycyjne:
Schab umyć pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien ani tłuszczu, zabezpieczają mięso przed wyschnięciem w piekarniku. W miseczce dokładnie wymieszać sól, przyprawę do wieprzowiny, paprykę słodką, pieprz, majeranek i chili oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Umyty i osuszony schab można zwinąć w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Mięso natrzeć dokładnie papką z przyszykowanych przypraw. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 12 do 48 godzin. W dniu pieczenia ściągnąć z mięsa nadmiar marynaty do miseczki, a mięso na niewielkiej ilości oleju i dobrze nagrzanej patelni obsmażyć z każdej strony maksymalnie minutę. Zdjętą wcześniej marynatę ponownie umieścić na schabie. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, położyć na nim liście laurowe, związać oba końce pozostawiając wolna przestrzeń w rękawie. Dodatkowo nakłuć zawiązany rękaw w kilku miejscach. Schab umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 80 minut. Po upieczeniu odstawić w rękawie do przestudzenia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: