rondel

#schab, #mięsa, #chili, #czosnek, #majeranek, #papryka, #olej, #przyprawa do wieprzowiny, #inne

22 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Schab pieczony

Genialny schab idealny na kanapki.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości

  • 2,5 płaskie łyżki soli

  • 1,5 płaskich łyżek przyprawy do wieprzowiny

  • 1,5 płaskich łyżek papryki słodkiej mielonej

  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 2,5 płaskie łyżki majeranku suszonego

  • 0,5 łyżeczki chili 

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 liści laurowych

  • olej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Schab umyć pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien ani tłuszczu, zabezpieczają mięso przed wyschnięciem w piekarniku. W miseczce dokładnie wymieszać sól, przyprawę do wieprzowiny, paprykę słodką, pieprz, majeranek i chili oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Umyty i osuszony schab można zwinąć w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Mięso natrzeć dokładnie papką z przyszykowanych przypraw. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 12 do 48 godzin. W dniu pieczenia ściągnąć z mięsa nadmiar marynaty do miseczki, a mięso na niewielkiej ilości oleju i dobrze nagrzanej patelni obsmażyć z każdej strony maksymalnie minutę. Zdjętą wcześniej marynatę ponownie umieścić na schabie. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, położyć na nim liście laurowe, związać oba końce pozostawiając wolna przestrzeń w rękawie. Dodatkowo nakłuć zawiązany rękaw w kilku miejscach. Schab umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 80 minut. Po upieczeniu odstawić w rękawie do przestudzenia. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: