#schab, #mięsa, #miód, #ketchup, #inne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny, o lekko miodowym posmaku schab pieczony.
Przepis ze strony https://szpileczkiibabeczki.pl/.
Odrobine go przerobiłam.
1 kg schabu bez kości
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka ziół kuchni polskiej
2-3 łyżki miodu
szklanka pikantnego ketchupu
Wykonanie tradycyjne:
Schab umyć szybko i sprawnie pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien ani tłuszczu, zabezpieczają mięso przed wyschnięciem w piekarniku. W miseczce dokładnie wymieszać sól, przyprawę zioła kuchni polskiej, pieprz, miód oraz ketchup. Umyty i osuszony schab można zwinąć w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Mięso natrzeć dokładnie papką z przyszykowanych rzeczy. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 12 do 24 godzin. Mięso wraz z marynatą umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wsadzić do zimnego piekarnika. Po uzyskaniu temperatury 180ºC (góra-dół) piec 60 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 20 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: