rondel

#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #mąka ziemniaczana, #budyń

31 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sernik Izaura

Pyszny sposób do wykorzystania nadmiaru sera.

Przepis ze strony http://degusto.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 5 łyżek wody

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 3 łyżki kakao

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g sera białego półtłustego

  • szklanka cukru

  • 100 g masła

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 4 jajka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Tłuszcz rozpuścić. Dodać do niego wodę, cukry i przesiane kakao, zagotować. Całość ostudzić. Odlać 0,5 szklanki. Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać z masą kakaową i żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Całość przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. 

Ser dwukrotnie przemielić w maszynce. Dodać do niego cukier, miękkie masło, kaszę manną i jajka. Dokładnie wymieszać. Łyżką wykładać na ciasto.

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu polać odstawioną polewą czekoladową.

*Ciasto po upieczeniu troszkę opada.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: