#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #mąka ziemniaczana, #budyń
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny sposób do wykorzystania nadmiaru sera.
Przepis ze strony http://degusto.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
200 g masła
1 szklanka cukru
5 łyżek wody
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
500 g sera białego półtłustego
szklanka cukru
100 g masła
3 łyżki kaszy manny
4 jajka
Wykonanie tradycyjne:
Tłuszcz rozpuścić. Dodać do niego wodę, cukry i przesiane kakao, zagotować. Całość ostudzić. Odlać 0,5 szklanki. Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać z masą kakaową i żółtkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Całość przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Ser dwukrotnie przemielić w maszynce. Dodać do niego cukier, miękkie masło, kaszę manną i jajka. Dokładnie wymieszać. Łyżką wykładać na ciasto.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu polać odstawioną polewą czekoladową.
*Ciasto po upieczeniu troszkę opada.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: