#ciasta, #desery, #sernik, #brzoskwinie, #budyń, #ser biały, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Chodził za mną ostatnio sernik.
Dawno go nie robiłam ;)
Mąż wybrał sobie wśród wielu przepisów sernik z brzoskwiniami.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
250 g masła
3 łyżki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
1 budyń waniliowy bez cukru
125 g miękkiego masła
3 jajka
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić.
Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, włożyć na 1,5 godziny do zamrażarki.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać masło, proszek budyniowy i twaróg porcjami cały czas ucierając.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, każdą połówkę pokroić na 5 części.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 10 - 15 minut. Na gorący spód wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Na drugi dzień osiąga dopiero właściwą konsystencję.
Wykonanie w Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać mąkę, masło, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać 10 sekund/obr. 5. Ciasto w formie kruszonki przełożyć do miski, zagnieść. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, włożyć na 1,5 godziny do zamrażarki. Umyć naczynie miksujące.
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier puder. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać jajka, cukier, twaróg, masło i proszek budyniowy, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, każdą połówkę pokroić na 5 części.
Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 10 - 15 minut. Na gorący spód wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Na drugi dzień osiąga dopiero właściwą konsystencję.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: