Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić.
Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1,5 godziny do zamrażarki.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać masło, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i twaróg porcjami cały czas ucierając.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i każdą połówkę pokroić na 5 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Na to wyłożyć masę serową,
a na niej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC (góra-dół). Piec około pół godziny przykryty folią aluminiową. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze pół godziny.
Ciasto:
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
2 łyżki proszku budyniowego
125 g miękkiego masła
3 jajka
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
Chodził za mną ostatnio sernik. Dawno go nie robiłam ;)
Mąż wybrał sobie wśród wielu przepisów sernik z brzoskwiniami.
Pochodzi on ze strony http://www.mojewypieki.com/.
Troszkę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasta, #desery, #sernik, #brzoskwinie, #budyń, #ser biały