rondel

#ciasta, #desery, #sernik, #brzoskwinie, #budyń, #ser biały, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #Thermomix

14 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sernik z brzoskwiniami

Chodził za mną ostatnio sernik.

Dawno go nie robiłam ;)

Mąż wybrał sobie wśród wielu przepisów sernik z brzoskwiniami.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 250 g masła

  • 3 łyżki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 szklanki mąki pszennej

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego

  • 1 budyń waniliowy bez cukru

  • 125 g  miękkiego masła

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

 

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

  • 5 białek

  • 3/4 szklanki cukru pudru 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić.

Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, włożyć na 1,5 godziny do zamrażarki.

Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać masło, proszek budyniowy i twaróg porcjami cały czas ucierając.

Brzoskwinie odsączyć z syropu, każdą połówkę pokroić na 5 części.

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 10 - 15 minut. Na gorący spód wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Na drugi dzień osiąga dopiero właściwą konsystencję.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić.

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać mąkę, masło, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać 10 sekund/obr. 5. Ciasto w formie kruszonki przełożyć do miski, zagnieść. Podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, włożyć na 1,5 godziny do zamrażarki. Umyć naczynie miksujące.

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier puder. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać jajka, cukier, twaróg, masło i proszek budyniowy, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7. 

Brzoskwinie odsączyć z syropu, każdą połówkę pokroić na 5 części.

Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 10 - 15 minut. Na gorący spód wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Na drugi dzień osiąga dopiero właściwą konsystencję.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: