rondel

#śniadania, #kuchnia orientalna, #oliwa z oliwek, #czosnek, #cebula, #pomidor, #inne, #Thermomix

04 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Shakshuka

Pyszny sposób na trochę inne podanie jajek sadzonych.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1 cebula

  • kilka plasterków szynki

  • 10 g oliwy z oliwek

  • 3 świeże pomidory

  • 0,5-0,75 łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • szczypta mielonego czosnku

  • 4 jajka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz szynkę. Przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Dać obrane i pokrojone pomidory, odparować nadmiar soku. Dodać sól, pieprz, czosnek, dokładnie wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia, wbić jajka, posolić. Zmniejszyć ogień, przykryć. Smażyć, aż białko się zetnie.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną cebulę oraz pokrojona szynkę, dodać oliwę z oliwek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać obrane i pokrojone pomidory, sól, pieprz, czosnek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 6 minut/120°C/obr. 1. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Varomy wylać masę pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia, następnie wbić w nie jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 12-13 minut/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: