rondel

#śniadania, #kuchnia orientalna, #oliwa z oliwek, #czosnek, #cebula, #inne, #Thermomix

24 sierpnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Shakshuka II 

Pyszna shakshuka w nieco innym wydaniu ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 cebula

  • 10 g oliwy z oliwek

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 0,5 papryki czerwonej

  • kawałek sera żółtego w kostce

  • 0,5-0,75 łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • szczypta mielonego czosnku

  • 5 jajek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ser pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić na małe kawałki. Na patelnię wylać oliwę. Wsypać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz paprykę. Przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Dać pomidory z puszki, odparować nadmiar soku. Dodać sól, pieprz, czosnek, dokładnie wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia, wbić jajka, posolić. Na około jajek rozsypać ser. Zmniejszyć ogień, przykryć. Smażyć, aż białko się zetnie.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną cebulę, dodać oliwę z oliwek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać pomidory w puszcze, pokrojona na małe kawałki paprykę, sól, pieprz, czosnek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 6 minut/120°C/obr. 1. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Varomy wylać masę pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić zagłębienia, następnie wbić w nie jajka, odstawić. Na około jajek rozsypać pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Opłukać naczynie miksujące. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 12-13 minut/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą i pieprzem, podzielić na porcje.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: