rondel

#śniadania, #kuchnia orientalna, #oliwa z oliwek, #czosnek, #cebula, #chorizo, #inne, #chili, #Thermomix

05 lutego 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Shakshuka III

Shaksuka na ostro - danie mojego Męża:)

Składniki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek chorizo

  • 10 g oliwy z oliwek

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • sól

  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • 4 jajek

  • kawałek papryczki chili 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Dać pokrojone w kostkę chorizo, przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki, trochę odparować nadmiar soku. Dodać sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili, dokładnie wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia, wbić jajka, posolić. Zmniejszyć ogień, przykryć. Smażyć, aż białko się zetnie.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone cebulę oraz czosnek, dodać oliwę z oliwek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać pokrojone w kostkę chorizo, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać pomidory w puszcze, sól, pieprz, przecier pomidorowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 5 minut/120°C/obr. 1. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Varomy wylać masę pomidorową, dodać drobno posiekaną papryczkę chili, delikatnie wymieszać. Po środku za pomocą kopystki zrobić zagłębienia, następnie wbić w nie jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 12-13 minut/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą i pieprzem, podzielić na porcje.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: