#śledzie, #cebula, #olej, #gorczyca, #majeranek, #ocet winny, #przecier pomidorowy, #inne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne śledzie, które w smaku przypominają te z puszki.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
3 płaty śledziowe solone
woda do namoczenia
0,5 - 1 cebula
3 łyżki olej
0,5 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki gorczycy
szczypta pieprzu czarnego mielonego
szczypta majeranku suszonego
szczypta ziela angielskiego mielonego
1 łyżka octu winnego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Wykonanie tradycyjne:
Płaty śledziowe namoczyć na 3-4 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu. Całość podsmażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ocet i przecier pomidorowy. Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami układać w słoiku warstwami naprzemiennie z pokrojonymi śledziami. Po przestudzeniu zakręcić słoik, odstawić do lodówki. Śledzie po kaszubsku są gotowe już na 2 dzień.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: