rondel

#śledzie, #cebula, #olej, #gorczyca, #majeranek, #ocet winny, #przecier pomidorowy, #inne

16 kwietnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie, które w smaku przypominają te z puszki.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 3 płaty śledziowe solone

  • woda do namoczenia

  • 0,5 - 1 cebula

  • 3 łyżki olej

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 2 liście laurowe

  • 0,5 łyżeczki gorczycy

  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • szczypta majeranku suszonego

  • szczypta ziela angielskiego mielonego

  • 1 łyżka octu winnego

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Płaty śledziowe namoczyć na 3-4 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać cukier, ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu. Całość podsmażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ocet i przecier pomidorowy. Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami układać w słoiku warstwami naprzemiennie z pokrojonymi śledziami. Po przestudzeniu zakręcić słoik, odstawić do lodówki. Śledzie po kaszubsku są gotowe już na 2 dzień. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: