Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego mąkę, ciągle mieszając usmażyć na jasną zasmażkę. (Mąka nie może zbrązowieć!) Kiedy zasmażka będzie gotowa, ściągnąć rondelek z ognia, nie przerywając mieszania wlać mleko i dodać gałkę muszkatołową. Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 minuty/100°C/obr. 1. Dodać mąkę, gotować 3 minuty/100°C/obr. 1. Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać 6 minut/90°C/obr. 4.

Sposób przygotowania

  • 50 g masła

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki

Idealny do lasagne i canaeloni, ale nie tylko ;)

Sos beszamelowy

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

19 września 2020

#sos, #inne, #sos beszamelowy, #gałka muszkatołowa, #Thermomix

rondel