rondel

#sos, #inne, #alergia, #sos beszamelowy, #mąka kukurydziana, #gałka muszkatołowa, #Thermomix

19 października 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sos beszamelowy na mące kukurydzianej 

Ciekawa i smaczna alternatywa dla sosu beszamelowego.

Przepis znalazłam na stronie https://bezpszenicyy.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego mąkę kukurydzianą, ciągle mieszając usmażyć na jasną zasmażkę. (Mąka nie może zbrązowieć!) Kiedy zasmażka będzie gotowa, ściągnąć rondelek z ognia, nie przerywając mieszania wlać mleko i dodać gałkę muszkatołową (opcjonalnie). Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 minuty/100°C/obr. 1. Dodać mąkę kukurydzianą, gotować 3 minuty/100°C/obr. 1. Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową (opcjonalnie), podgrzewać 6 minut/90°C/obr. 4.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: