rondel

#sos, #inne, #sos beszamelowy, #gałka muszkatołowa, #masło, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #czosnek, #szparagi, #szczypiorek

13 maja 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sos beszamelowy ze szparagami

Pyszny sos beszamelowy z dodatkiem szparagów. 

#przepis autorski

Składniki

  • 3 łyżki masła 

  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

  • 150 ml mleka

  • 250 ml śmietanki 30 %

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek szparagów zielonych

  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Czosnek obrać, pokroić na plastry, podsmażyć na maśle (2 łyżkach). Zdjąć z patelni, drobno pokroić. Na nagrzaną patelnię z masłem czosnkowym wyłożyć pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć na małym ogniu, aż będą miękkie. Odstawić. Resztę masła roztopić na patelni na której były smażone szparagi. Dodać do niego mąkę, ciągle mieszając usmażyć na jasną zasmażkę. (Mąka nie może zbrązowieć!) Kiedy zasmażka będzie gotowa, ściągnąć patelnię z ognia, nie przerywając mieszania wlać mleko, śmietankę 30 %  oraz dodać gałkę muszkatołową. Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania gładkiego sosu. Pod koniec gotowania dodać odstawione szparagi, czosnek i drobno posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: