Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowany sos dać olej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać bulion wołowy / rosół, majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Gotować około 20 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mąkę i śmietanę, przegotować. Po tym czasie sos zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Powstały sos przelać do sosjerki.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, obrany czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 4 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać bulion wołowy / rosół, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, gotować 15 minut/120ºC/obr. 1. Do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, zmiksować 30 sekund/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Powstały sos przelać do sosjerki.

Sposób przygotowania

  • 350 g cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 20 g oleju

  • 300 g bulionu wołowego / rosołu

  • 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 50 g śmietany 18%

Składniki

Super sos zarówno do mięsa jak i do klusek.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Sos cebulowy

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

01 października 2020

#sos, #cebula, #czosnek, #majeranek, #inne, #olej, #Thermomix

rondel