#sos, #cebula, #czosnek, #majeranek, #inne, #olej, #papryka, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Super sos zarówno do mięsa jak i do klusek.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
350 g cebuli
3 ząbki czosnku
20 g oleju do smażenia
300 g bulionu wołowego / rosołu
1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka mąki pszennej
50 g śmietany 18%
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowany sos dać olej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać bulion wołowy / rosół, majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Gotować około 20 minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodać mąkę i śmietanę, przegotować. Po tym czasie sos zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Powstały sos przelać do sosjerki.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, obrany czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 4 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać bulion wołowy / rosół, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, gotować 15 minut/120ºC/obr. 1. Do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, zmiksować 30 sekund/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Powstały sos przelać do sosjerki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: