Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minut. Dodać sos sojowy i rosół. Śmietanę dokładnie zmieszać z mąką, wlać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać posiekanym koperkiem. Dokładnie wymieszać. Powstały sos przelać do sosjerki.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, obrane i pokrojone na kawałki pieczarki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 4 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać rosół, śmietanę 18%, sos sojowy, sól, pieprz, koperek i mąkę, zmiksować 30 sekund/obr. 2. Powstały sos przelać do sosjerki.

Sposób przygotowania

  • 0,5 kg pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • olej do smażenia

  • 8 łyżek rosołu

  • 500 g śmietany 18% 

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • łyżeczka sosu sojowego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • koperek

Składniki

Zachciało mi się ostatnio sosu pieczarkowego.

Tak powstał ten przepis.

Sos pieczarkowy

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

17 września 2020

#sos, #inne, #pieczarki, #cebula, #sos sojowy, #koperek, #olej, #Thermomix

rondel