#sos, #inne, #pieczarki, #cebula, #sos sojowy, #koperek, #olej, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zachciało mi się ostatnio sosu pieczarkowego.
Tak powstał ten przepis.
#przepis autorski
0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
olej do smażenia
8 łyżek rosołu
500 g śmietany 18%
2 łyżeczki mąki pszennej
łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz czarny mielony
koperek
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minut. Dodać sos sojowy i rosół. Śmietanę 18 %dokładnie zmieszać z mąką, wlać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać posiekanym koperkiem. Dokładnie wymieszać. Powstały sos przelać do sosjerki.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, obrane i pokrojone na kawałki pieczarki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 4 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać rosół, śmietanę 18%, sos sojowy, sól, pieprz, koperek i mąkę, zmiksować 30 sekund/obr. 2. Powstały sos przelać do sosjerki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: