rondel

#zupa, #kuchnia francuska, #śmietana 18 %, #grzanki, #szczypiorek

13 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Soupe à la farine (zupa z pieczonej mąki) 

Ciekawa w smaku zupa z pieczonej mąki.

Przepis znalazłam na stronie https://chilitonka.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 20 g masła

  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 1 l rosołu

  • 2 łyżki śmietany 18 %

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • grzanki z serem 

  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szczypiorek umyć, drobno pokroić, odstawić. Do rondelka dać mąkę, piec ciągle mieszając na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem przesmażyć. (Mąka nie może zbrązowieć!) Ściągnąć rondelek z ognia, nie przerywając mieszania wlać zimny rosół. Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania jednolitej zupy (bez grudek). Zabielić śmietaną 18 %, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z szczypiorkiem i grzankami z serem żółtym.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: