rondel

#spaghetti, #dania główne, #kuchnia włoska, #sos, #cebula, #czosnek, #pomidor, #chili, #bazylia, #oregano, #marchewka, #mięso mielone, #przecier pomidorowy, #ser żółty, #olej, #Thermomix

19 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Spaghetti bolognese

Prosta potrawa z włoskiej kuchni.

Przepis znalazłam na stronie https://www.kuchnia-domowa.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 marchewka

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 100 ml bulionu drobiowego / rosołu 

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej

  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego

  • szczypta chili

  • olej do smażenia

  • makaron do spaghetti

  • woda do gotowania

  • 100 g sera żółtego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę i czosnek. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać krojone pomidory razem z sosem z puszki, startą marchewkę, przecier pomidorowy, bazylię, oregano, chili oraz bulion drobiowy / rosół. Smażyć na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Wrzucić do sosu. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, dorzucić do reszty składników. Dokładnie wszystko wymieszać. Podawać na ciepło.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojoną na kawałki: cebulę, czosnek oraz marchewkę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Dodać bulion drobiowy / rosół, krojone pomidory razem z sosem z puszki, przecier pomidorowy, bazylię, oregano, chili, pieprz (szczyptę) oraz sól (0,25 łyżeczki). Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15-20 minut/Varoma/obroty wsteczne/obr. 2. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć na talerze. Makaron polać sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Podawać na ciepło.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: