#spaghetti, #dania główne, #kuchnia włoska, #sos, #cebula, #czosnek, #pomidor, #chili, #bazylia, #oregano, #marchewka, #mięso mielone, #przecier pomidorowy, #ser żółty, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Prosta potrawa z włoskiej kuchni.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kuchnia-domowa.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
400 g pomidorów w puszce krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml bulionu drobiowego / rosołu
sól
pieprz czarny mielony
0,5 łyżeczki bazylii suszonej
0,5 łyżeczki oregano suszonego
szczypta chili
olej do smażenia
makaron do spaghetti
woda do gotowania
100 g sera żółtego
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę i czosnek. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać krojone pomidory razem z sosem z puszki, startą marchewkę, przecier pomidorowy, bazylię, oregano, chili oraz bulion drobiowy / rosół. Smażyć na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Wrzucić do sosu. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, dorzucić do reszty składników. Dokładnie wszystko wymieszać. Podawać na ciepło.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojoną na kawałki: cebulę, czosnek oraz marchewkę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Dodać bulion drobiowy / rosół, krojone pomidory razem z sosem z puszki, przecier pomidorowy, bazylię, oregano, chili, pieprz (szczyptę) oraz sól (0,25 łyżeczki). Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15-20 minut/Varoma/obroty wsteczne/obr. 2. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć na talerze. Makaron polać sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Podawać na ciepło.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: