#dania główne, #kurczak, #pieczarki, #ogórki kiszone, #cebula, #czosnek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna alternatywa dla strogonowa wieprzowego, wersja z kurczakiem.
Przepis ze strony https://www.lekcjewkuchni.pl/.
Odrobinę go przerobiłam :)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
10 średnich pieczarek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
czubata łyżka śmietany 18 %
2 szklanki bulionu drobiowego / rosołu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 małe ogórki kiszone
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta chili
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
maggi
olej
Wykonanie tradycyjne:
Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię po kurczaku wrzucić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć razem kilka minut, następnie dodać obrany i bardzo drobno pokrojony czosnek. Wrzucić mięso, zalać bulionem drobiowym/rosołem. Dodać musztardę, przecier pomidorowy, słodką paprykę mieloną, chili i tymianek oraz maggi. Dokładnie wymieszać. Wszystko razem dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod konie duszenia dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i śmietanę 18%. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: