rondel

#surówka, #kapusta kiszona, #cebula, #marchewka, #jabłka, #oliwa z oliwek, #olej, #inne, #Thermomix

25 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Surówka z kapusty kiszonej

Prosty przepis na pyszną surówkę nadającą się rewelacyjnie do ryby i nie tylko.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

U mnie podwójna porcja;)

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 130 g marchewki

  • 100 g jabłka

  • 100 g cebuli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 30 g oliwy z oliwek / oleju rzepakowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kapustę przepłukać zimną wodą, dokładnie odcisnąć, pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na maleńkie kawałki. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobną kostkę. Dodać cukier, oliwę z oliwek / olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Kapustę przepłukać zimną wodą, dokładnie odcisnąć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jabłka, marchewkę, cebulę, oliwę, cukier, sól i pieprz, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać kapustę kiszoną, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: