Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ryż należy przygotować godzinę przed podaniem sushi. Ryż wsypać do miski i dokładnie wypłukać. Czynność należy powtarzać do momentu aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzić ryż na durszlaku, wsypać do garnka i zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem do momentu wrzenia. Zamieszać. A potem gotować  jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć ryż z ognia. Nie podnosząc przykrywki odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ryż z sosem do ryżu.

Łososia położyć na rozgrzaną patelnię (skórą na dół) na 10 sekund. Potem zdjąć z niego skórę i pokroić w paski.

Na matę bambusową położyć liść nori. Następnie dokładnie zmoczyć ręce. Nałożyć na nori cienką warstwę ryżu pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy.

W dolnej części zrobić pasek z wasabi, na niego położyć pasek z łososia. Posypać czarnym sezamem.

Zwinąć w rulon. Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Pokroić na 8 równych części.

Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Sposób przygotowania

  • szklanka ryżu do sushi

  • 3 łyżki sosu do ryżu

  • 3 liście alg morskich (nori)

  • czarny sezam

  • wasabi

  • marynowany imbir

  • sos sojowy

  • łosoś

Składniki

Na studiach odwiedziliśmy z mężem bar sushi.

Zasmakowało nam.

Postanowiliśmy więc zaopatrzyć się w zestaw do robienia sushi i przy okazji samemu zrobić tą potrawę.

Oto moje sushi ;)

Sushi maki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

17 września 2020

#sushi, #przekąski, #ryż, #imbir, #sezam, #sos sojowy, #algi, #wasabi, #łosoś

rondel