#sushi, #kuchnia japońska, #przekąski, #ryż, #imbir, #sezam, #sos sojowy, #algi, #wasabi, #łosoś
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Na studiach odwiedziliśmy z Mężem bar sushi.
Zasmakowało nam.
Postanowiliśmy więc zaopatrzyć się w zestaw do robienia sushi i przy okazji samemu zrobić tą potrawę.
Oto nasze sushi ;)
szklanka ryżu do sushi
3 łyżki sosu do ryżu
3 liście alg morskich (nori)
czarny sezam
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
łosoś
Wykonanie tradycyjne:
!Ryż należy przygotować godzinę przed podaniem sushi!
Ryż wsypać do miski, dokładnie wypłukać. Czynność należy powtarzać do momentu, aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzić ryż na durszlaku, wsypać do garnka, zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem do momentu wrzenia. Zamieszać. A potem gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć ryż z ognia. Nie podnosząc przykrywki odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ryż z sosem do ryżu.
Łososia położyć na rozgrzaną patelnię (skórą na dół) na 10 sekund. Potem zdjąć z niego skórę i pokroić w paski.
Na matę bambusową położyć liść nori. Następnie dokładnie zmoczyć ręce. Nałożyć na nori cienką warstwę ryżu pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy.
W dolnej części zrobić pasek z wasabi, na niego położyć pasek z łososia. Posypać czarnym sezamem.
Zwinąć w rulon. Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Pokroić na 8 równych części.
Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: