Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Dzień wcześniej ugotować mięso (w wodzie z solą, zielem angielskim, pieprzem w ziarnkach, liściem laurowym). W dniu przygotowania święconki lub dzień wcześniej ugotować jajka na twardo. Na dno garnka dać trochę margaryny/smalcu. Na to pokrojony w kostkę boczek, jajka, wędlinę, mięso gotowane, kiełbasę. Całość posolić. Na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach chrzan w korzeniu. Usmażyć, często mieszając.

Sposób przygotowania

  • margaryna / smalec

  • boczek wędzony

  • wędlina

  • mięso gotowane (karczek / łopatka)

  • kiełbasa podwawelska

  • jajka

  • chrzan w korzeniu

  • sól

Składniki

U mnie w domu święconka zawsze wyglądała inaczej niż u innych.

Przepis z domu rodzinnego przywiózł Tata.

Nie wyobrażam sobie bez niej prawdziwych Świąt Wielkanocnych ;)

Święconka wg mojego Taty

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

04 kwietnia 2021

#dania główne, #boczek, #chrzan, #smalec, #wielkanoc

rondel