#dania główne, #boczek, #chrzan, #smalec, #margaryna, #kiełbasa, #wielkanoc
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
U mnie w domu święconka zawsze wyglądała inaczej niż u innych.
Przepis z domu rodzinnego przywiózł Tata.
Nie wyobrażam sobie bez niej prawdziwych Świąt Wielkanocnych ;)
margaryna / smalec
boczek wędzony
wędlina
mięso gotowane (karczek / łopatka)
kiełbasa podwawelska
jajka
chrzan w korzeniu
sól
Wykonanie tradycyjne:
Dzień wcześniej ugotować mięso (w wodzie z solą, zielem angielskim, pieprzem w ziarnkach, liściem laurowym). W dniu przygotowania święconki lub dzień wcześniej ugotować jajka na twardo. Na dno garnka dać trochę margaryny / smalcu. Na to pokrojony w kostkę boczek, jajka, wędlinę, mięso gotowane, kiełbasę. Całość posolić. Na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach obrany chrzan w korzeniu. Usmażyć, często mieszając.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: