rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, kasza manna, #proszek do pieczenia, #Thermomix

20 września 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sypana szarlotka 

Pyszna i szybka szarlotka .

Przepis znalazłam na stronie https://dankapichci.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki kaszy manny

  • 1,75 szklanki cukru

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 12 średnich kwaśnych jabłek

  • 4 łyżki cukru 

  • 4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 210 g masła (dobrze schłodzonego)

  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, podzielić na trzy równe części. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wysypać 1/3 sypkich produktów, przykryć połową jabłek. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 70 g masła. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich produktów, przykryć resztą jabłek. Na to zetrzeć kolejne 70 g masła. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki i zetrzeć pozostałe 70 g masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr 3. Podzielić na trzy równe części.  Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Do naczynia miksującego dać połowę jabłek, rozdrobnić 10 sekund/obr.5. Przełożyć do miski, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe jabłka, rozdrobnić 10 sekund/obr.5. Przełożyć do reszty jabłek. Dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wysypać 1/3 sypkich produktów, przykryć połową jabłek. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 70 g masła. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich produktów, przykryć resztą jabłek. Na to zetrzeć kolejne 70 g masła. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki i zetrzeć pozostałe 70 g masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: