Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, podzielić na trzy równe części. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wysypać 1/3 sypkich produktów, przykryć połową jabłek. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 70 g masła. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich produktów, przykryć resztą jabłek. Na to zetrzeć kolejne 70 g masła. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki i zetrzeć pozostałe 70 g masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
1,75 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
12 średnich kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
210 g masła (dobrze schłodzonego)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Pyszna i szybka szarlotka .
Przepis znalazłam na stronie https://dankapichci.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, kasza manna, #proszek do pieczenia