#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, kasza manna, #proszek do pieczenia, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i szybka szarlotka .
Przepis znalazłam na stronie https://dankapichci.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
1,75 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
12 średnich kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
210 g masła (dobrze schłodzonego)
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, podzielić na trzy równe części. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wysypać 1/3 sypkich produktów, przykryć połową jabłek. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 70 g masła. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich produktów, przykryć resztą jabłek. Na to zetrzeć kolejne 70 g masła. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki i zetrzeć pozostałe 70 g masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr 3. Podzielić na trzy równe części. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Do naczynia miksującego dać połowę jabłek, rozdrobnić 10 sekund/obr.5. Przełożyć do miski, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe jabłka, rozdrobnić 10 sekund/obr.5. Przełożyć do reszty jabłek. Dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wysypać 1/3 sypkich produktów, przykryć połową jabłek. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 70 g masła. Następnie wysypać kolejną partię 1/3 sypkich produktów, przykryć resztą jabłek. Na to zetrzeć kolejne 70 g masła. Na wierzch wysypać pozostałe sypkie składniki i zetrzeć pozostałe 70 g masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: