#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #margaryna, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Rozpływająca się w ustach szarlotka w sam raz na pochmurny dzień ;)
Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
375 g margaryny / masła
1 niecała szklanka cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka i cukier, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Przesmażyć około 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na połowę. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, rozdrobnić 6 sekund/obr. 6. Dodać cukier i cynamon, wymieszać przy pomocy kopystki 15 sekund/obr. 5. Dusić bez założonej miarki 15 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Odstawić do wystygnięcia. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: