rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #margaryna, #Thermomix

10 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka na cieście kruchym 

Rozpływająca się w ustach szarlotka w sam raz na pochmurny dzień ;)

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 375 g margaryny / masła

  • 1 niecała szklanka cukru

  • 4 żółtka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek

  • 1 łyżka cynamonu

  • 3 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka i cukier, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Przesmażyć około 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na połowę. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, rozdrobnić 6 sekund/obr. 6. Dodać cukier i cynamon, wymieszać przy pomocy kopystki 15 sekund/obr. 5. Dusić bez założonej miarki 15 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Odstawić do wystygnięcia. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: