Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtka i cukier, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać. Przesmażyć około 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 kostki margaryny 

  • niecała szklanka cukru

  • 4 żółtka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek

  • 1 łyżka cynamonu

  • 3 łyżki cukru

Składniki

Rozpływająca się w ustach szarlotka w sam raz na pochmurny dzień ;)

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.

Szarlotka na cieście kruchym 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

10 września 2020

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon

rondel