#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #soda oczyszczona, #śmietana 18 %, #cukier puder, #cynamon, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam szarlotki na cieście kruchym.
Przepis znalazłam na stronie http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto:
450 g mąki pszennej
70 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
250 g masła
2 żółtka
3 czubate łyżki śmietany 18 %
Nadzienie:
6 dużych jabłek
1 czubata łyżeczka cynamonu
70 g cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)
2 białka
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia (sposób wykonania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółta, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do nich cukier, bułkę tartą, cynamon oraz ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, śmietanę 18 % i sodę oczyszczoną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Jabłka przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, za pomocą kopystki odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, bułkę tartą, cynamon oraz ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: