Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółta, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do nich cukier, bułkę tartą, cynamon oraz ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć resztą ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej

  • 70 g cukru 

  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • 250 g masła

  • 2 żółtka

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

  • 70 g cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

  • 2 białka

  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • cukier puder

Składniki

Uwielbiam szarlotki na cieście kruchym .

Przepis pochodzi ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Szarlotka na cieście kruchym III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

16 marca 2021

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #soda oczyszczona, #cynamon

rondel