rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #soda oczyszczona, #śmietana 18 %, #cukier puder, #cynamon, #Thermomix

16 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka na cieście kruchym III

Uwielbiam szarlotki na cieście kruchym.

Przepis znalazłam na stronie http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej

  • 70 g cukru 

  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • 250 g masła

  • 2 żółtka

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

  • 70 g cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

  • 2 białka

  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób wykonania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółta, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do nich cukier, bułkę tartą, cynamon oraz ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, śmietanę 18 % i sodę oczyszczoną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Jabłka przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, za pomocą kopystki odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, bułkę tartą, cynamon oraz ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: