Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajka, cukier i śmietanę 18 %, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą. Mniejszą cześć schować na godzinę do zamrażarki, a większą do lodówki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Większą połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). 

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 200 g masła 

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki śmietany 18 %

Masa jabłkowa:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 łyżka cynamonu

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki

Szarlotkę uwielbiam w każdej postaci ;)

Przepis znalazłam na stronie https://dankapichci.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Szarlotka na cieście półkruchym

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

15 lipca 2021

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon

rondel