#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szarlotkę uwielbiam w każdej postaci ;)
Przepis znalazłam na stronie https://dankapichci.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 %
Masa jabłkowa:
6 dużych jabłek
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajka, cukier i śmietanę 18 %, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą. Mniejszą cześć schować na godzinę do zamrażarki, a większą do lodówki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Większą połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Przykryć jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: