rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #cukier puder, #mąka ziemniaczana, #Thermomix

24 sierpnia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka na cieście półkruchym II 

Uwielbiam szarlotki w każdej postaci ;)

Przepis znalazłam na stronie https://smakolykibereniki.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 g masła 

  • 200 g cukru pudru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 6 dużych jabłek

  • 60 g masła

  • 1 łyżka cynamonu

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajka i cukier, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie części, owinąć folią spożywczą. Schować na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Do karmelu dodać pokrojone jabłka, chwilę razem smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika, odlać nadmiar soku. Połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Podpieczony spód posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć przygotowane jabłka, posypać je cynamonem i przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, jajka i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą. Schować na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Do karmelu dodać pokrojone jabłka, chwilę razem smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika, odlać nadmiar soku. Połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Podpieczony spód posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć przygotowane jabłka, posypać je cynamonem i przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: