#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #cukier puder, #mąka ziemniaczana, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam szarlotki w każdej postaci ;)
Przepis znalazłam na stronie https://smakolykibereniki.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła
200 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
6 dużych jabłek
60 g masła
1 łyżka cynamonu
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajka i cukier, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie części, owinąć folią spożywczą. Schować na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Do karmelu dodać pokrojone jabłka, chwilę razem smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika, odlać nadmiar soku. Połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Podpieczony spód posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć przygotowane jabłka, posypać je cynamonem i przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, jajka i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą. Schować na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Do karmelu dodać pokrojone jabłka, chwilę razem smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika, odlać nadmiar soku. Połowę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Podpieczony spód posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć przygotowane jabłka, posypać je cynamonem i przykryć resztą ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: