#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #mąka ziemniaczana, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszna szarlotka z kruszonką.
Przepis znalazłam na stronie https://wypiekibeaty.com.pl/.
Odrobine go przerobiłam :)
Kruszonka:
60 g cukru
100 g masła
150 g mąki pszennej
Ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka
50 g cukru
30 g masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko wymieszane z cukrem, wyrobić ciasto. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem. Przełożyć do rondelka, dodać masło, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z palnika, dodać mąkę ziemniaczaną i cynamon, dokładnie wymieszać. Ciastem wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 150 g mąki i 60 g cukru, dodać 100 g miękkiego masła, wymieszać 15 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, jajko i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, dodać cukier i cynamon, wymieszać 50 sekund/obr. 4. Dodać masło, gotować, 15 minut /120ºC / obroty wsteczne / obr. 2. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Ciastem wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: