rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #mąka ziemniaczana, #Thermomix

17 lipca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z kruszonką

Przepyszna szarlotka z kruszonką.

Przepis znalazłam na stronie https://wypiekibeaty.com.pl/.

Odrobine go przerobiłam :)

Składniki

Kruszonka:

  • 60 g cukru

  • 100 g masła

  • 150 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 60 g cukru pudru

  • 150 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 4 duże jabłka

  • 50 g cukru

  • 30 g masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko wymieszane z cukrem, wyrobić ciasto. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cukrem. Przełożyć do rondelka, dodać masło, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z palnika, dodać mąkę ziemniaczaną i cynamon, dokładnie wymieszać. Ciastem wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 150 g mąki i 60 g cukru, dodać 100 g miękkiego masła, wymieszać 15 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, jajko i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, dodać cukier i cynamon, wymieszać 50 sekund/obr. 4. Dodać masło, gotować, 15 minut /120ºC / obroty wsteczne / obr. 2. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Ciastem wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: