Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem pudrem. Większą częścią ciasta wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blach. Na to wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Prze podaniem można posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 25 dag masła/margaryny

  • 4 żółtka

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek

  • 0,5-1 szklanki cukru pudru

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki

Szarlotek nigdy dość.

Przepis znalazłam na stronie http://smaker.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Szarlotka z kruszonką Neli

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

15 października 2020

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon

rondel