rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #cytryna, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #śmietana 18 %, #Thermomix

15 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z kruszonką Neli

Szarlotek nigdy dość.

Przepis znalazłam na stronie https://smaker.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 250 g masła / margaryny

  • 4 żółtka

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek

  • 0,75 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną 18 %, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem pudrem. Większą częścią ciasta wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Na to wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, żółtka, śmietanę 18 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, rozdrobnić 6 sekund/obr. 6. Dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać przy pomocy kopystki 10 sekund/obr. 5. Większą częścią ciasta wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Na to wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: