#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #cytryna, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
250 g masła / margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
0,75 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną 18 %, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem pudrem. Większą częścią ciasta wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Na to wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, żółtka, śmietanę 18 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, rozdrobnić 6 sekund/obr. 6. Dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać przy pomocy kopystki 10 sekund/obr. 5. Większą częścią ciasta wylepić dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Na to wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: