rondel

#dania główne, #kurczak, #boczek, #cukinia, #papryka, #cebula, #sos sojowy, #ketchup, #miód 

17 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szaszłyki z piekarnika

Uwielbiam szaszłyki, więc postanowiłam zrobić je w wersji z piekarnika ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • kawałek wędzonego boczku

  • 1 cukinia

  • 1 duża papryka czerwona

  • 2 duże cebule

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

  • 1 łyżka miodu

  • sól

  • wykałaczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pierś umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki. Do miski wlać sos sojowy, ketchup i miód, dokładnie wymieszać. Wsadzić do marynaty kurczaka, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka godzin do lodówki. Boczek pokroić w grubsze paski. Cebulę obrać, podzielić na części. Cukinię umyć, pokroić na krążki, posolić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Każdy kawałek kurczaka po wyciągnięciu z marynaty posolić przed nabiciem na wykałaczkę. Wszystko nabijać na wykałaczki do szaszłyków według schematu: kurczak, boczek, cebula, cukinia, papryka. Układać na blasze piekarnikowej z kratką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 35 minut. Po 20 minutach każdy szaszłyk odwrócić na drugą stronę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: