#dania główne, #kurczak, #boczek, #cukinia, #papryka, #cebula, #sos sojowy, #ketchup, #miód
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam szaszłyki, więc postanowiłam zrobić je w wersji z piekarnika ;)
#przepis autorski
2 podwójne piersi z kurczaka
kawałek wędzonego boczku
1 cukinia
1 duża papryka czerwona
2 duże cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka miodu
sól
wykałaczki do szaszłyków
Wykonanie tradycyjne:
Pierś umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki. Do miski wlać sos sojowy, ketchup i miód, dokładnie wymieszać. Wsadzić do marynaty kurczaka, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka godzin do lodówki. Boczek pokroić w grubsze paski. Cebulę obrać, podzielić na części. Cukinię umyć, pokroić na krążki, posolić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Każdy kawałek kurczaka po wyciągnięciu z marynaty posolić przed nabiciem na wykałaczkę. Wszystko nabijać na wykałaczki do szaszłyków według schematu: kurczak, boczek, cebula, cukinia, papryka. Układać na blasze piekarnikowej z kratką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 35 minut. Po 20 minutach każdy szaszłyk odwrócić na drugą stronę.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: