rondel

#dania główne, #szparagi zielone, #szynka szwarcwaldzka, #sezam, #oliwa z oliwek

02 maja 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z sezamem

Pyszny dodatek do obiadu.

Inspirację czerpałam ze strony https://aniastarmach.pl/.

Składniki

  • 2 pęczki szparagów zielonych

  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Podgotować w osolonej wodzie około 2 minut. Lekko przestudzić, owinąć w szynkę szwarcwaldzką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, spryskać oliwą z oliwek, posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Najlepiej smakują podane jajkiem sadzonym.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: