rondel

#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #pomidor, #pieczarki, #kiełbasa, #czosnek, #przecier pomidorowy, #majeranek, #olej, #bazylia, #oregano, #sos sojowy, #Thermomix

27 stycznia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szybka fasolka po bretońsku

Szybsza, ale równie smaczna wersja fasolki po bretońsku ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g pieczarek

  • olej do smażenia

  • 1 kiełbasa podwawelska 

  • 500 ml rosołu

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • szczypta chili

  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego

  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej

  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego

  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Na patelnię dać niewielka ilość oleju i cebulę, dusić 2 minuty. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz pieczarki, dusić kolejne 3 minuty. Dodać fasolę bez zalewy, pomidory z puszki, rosół, przecier pomidorowy, majeranek, chili, sos sojowy, bazylię i oregano, składniki przemieszać. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz pieczarki, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać fasolę bez zalewy, pomidory z puszki, rosół, przecier pomidorowy, majeranek, chili, sos sojowy, bazylię i oregano, składniki przemieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 - 25 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: