#dania główne, #fasola, #chili, #cebula, #pomidor, #pieczarki, #kiełbasa, #czosnek, #przecier pomidorowy, #majeranek, #olej, #bazylia, #oregano, #sos sojowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybsza, ale równie smaczna wersja fasolki po bretońsku ;)
#przepis autorski
400 g pomidorów w puszce krojonych
1 puszka białej fasoli
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
250 g pieczarek
olej do smażenia
1 kiełbasa podwawelska
500 ml rosołu
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
pieprz czarny mielony
sól
szczypta chili
0,5 łyżeczki majeranku suszonego
0,5 łyżeczki bazylii suszonej
0,5 łyżeczki oregano suszonego
2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Na patelnię dać niewielka ilość oleju i cebulę, dusić 2 minuty. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz pieczarki, dusić kolejne 3 minuty. Dodać fasolę bez zalewy, pomidory z puszki, rosół, przecier pomidorowy, majeranek, chili, sos sojowy, bazylię i oregano, składniki przemieszać. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz pieczarki, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać fasolę bez zalewy, pomidory z puszki, rosół, przecier pomidorowy, majeranek, chili, sos sojowy, bazylię i oregano, składniki przemieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 - 25 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: