#dania główne, #fasola, #boczek, #kiełbasa, #pomidor, #cebula, #papryka, #przecier pomidorowy, #chili, #majeranek, #olej, #bazylia, #oregano, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna bardzo szybka wersja fasolki po bretońsku ;)
#przepis autorski
1 duża cebula
2 łyżki oleju do smażenia
0,5 kiełbasy podwawelskiej
kawałek boczku wędzonego
400 g pomidorów w puszce krojonych z bazylią i oregano
1 puszka czerwonej fasoli
250 ml rosołu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta chili kruszonego w płatkach
czubata łyżeczka majeranku suszonego
pieprz czarny mielony
sól
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek obrać ze skóry, pokroić wraz z kiełbasą w kostkę. Na patelnię dać niewielka ilość oleju i boczek (jeśli jest chudy) oraz kiełbasę, przesmażyć. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać fasolę czerwoną bez zalewy, pomidory z puszki z bazylią i oregano, rosół, paprykę słodką mieloną, przecier pomidorowy, majeranek oraz chili, składniki przemieszać. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Boczek obrać ze skóry, pokroić wraz z kiełbasą w kostkę. Dodać do naczynia miksującego, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać fasolę bez zalewy, pomidory z puszki z bazylią i oregano, rosół, paprykę słodką mieloną, przecier pomidorowy, majeranek oraz chili, składniki przemieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: