rondel

#dania główne, #fasola, #boczek, #kiełbasa, #pomidory, #cebula, #papryka, #przecier pomidorowy, #chili, #majeranek, #olej, #bazylia, #oregano, #Thermomix

31 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szybka fasolka po bretońsku II

Kolejna bardzo szybka wersja fasolki po bretońsku ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju do smażenia 

  • 0,5 kiełbasy podwawelskiej

  • kawałek boczku wędzonego 

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych z bazylią i oregano 

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 250 ml rosołu

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • szczypta chili kruszonego w płatkach

  • czubata łyżeczka majeranku suszonego

  • pieprz czarny mielony

  • sól

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek obrać ze skóry, pokroić wraz z kiełbasą w kostkę. Na patelnię dać niewielka ilość oleju i boczek (jeśli jest chudy) oraz kiełbasę, przesmażyć. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać fasolę czerwoną bez zalewy, pomidory z puszki z bazylią i oregano, rosół, paprykę słodką mieloną, przecier pomidorowy, majeranek oraz chili, składniki przemieszać. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Boczek obrać ze skóry, pokroić wraz z kiełbasą w kostkę. Dodać do naczynia miksującego, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać fasolę bez zalewy, pomidory z puszki z bazylią i oregano, rosół, paprykę słodką mieloną, przecier pomidorowy, majeranek oraz chili, składniki przemieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: