#dania główne, #sos, #grzyby, #ryż, #szynka serrano, #cebula, #oliwa z oliwek, #sos sojowy, #serek topiony, #curry, #imbir, #śmietanka 30 %, #czosnek niedźwiedzi
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące danie na obiad ;)
#przepis autorski
100 g suchego ryżu
6 plasterków szynki serrano dojrzewającej
1 cebula
6 zasuszonych liści czosnku niedźwiedziego
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki sosu sojowego
0,5 serka topionego
mała śmietanka 30%
pół woreczka mrożonych grzybów
szczypta curry
kawałek imbiru
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie tradycyjne:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby rozmrozić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, pokroić bardzo drobno. Na oliwie usmażyć szynkę, po chwili dodać do niej cebulę, zeszklić. Wlać śmietankę 30 %, chwilę pogotować. Dać czosnek, grzyby oraz połamany na kawałeczki serek topiony. Zostawić na małym ogniu, aż do rozpuszczenia serka. Zetrzeć imbir na tarce na drobnych oczkach. Doprawić solą, pieprzem, curry i sosem sojowym do smaku. Do głębokiego talerza przełożyć ryż, polać sosem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: