#tarta, #ciasta, #desery, #cukier puder, #borówki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna, pełna soczystych owoców tarta z borówkami amerykańskimi.
Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
130 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
35 ml mleka
30 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
Dodatkowo:
400 g borówek amerykańskich
50 cukru pudru + do oprószenia
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz, sól i cukier puder, posiekać dokładnie nożem. Dodać mleko i żółtko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć go folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy do tarty. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 15 minut. Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać mąkę, sól, cukier puder, żółtko i mleko, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Ciasto owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy do tarty. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 15 minut. Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: