rondel

#tarta, #ciasta, #desery, #cukier puder, #borówki, #Thermomix

24 lipca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta z borówkami amerykańskimi 

Pyszna, pełna soczystych owoców tarta z borówkami amerykańskimi.

Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 130 g masła

  • 200 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 żółtko

  • 35 ml mleka

  • 30 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

Dodatkowo:

  • 400 g borówek amerykańskich

  • 50 cukru pudru + do oprószenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz, sól i cukier puder, posiekać dokładnie nożem. Dodać mleko i żółtko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć go folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy do tarty. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 15 minut. Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać mąkę, sól, cukier puder, żółtko i mleko, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Ciasto owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy do tarty. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 15 minut. Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: