#tarta, #dania główne, #cukinia, #pomidorki koktajlowe, #cebula, #papryka, #śmietanka 30 %, #tymianek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i bardzo kolorowa tarta.
Przepis znalazłam na stronie https://akademiasmaku.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
120 g zimnego masła
170 g mąki pszennej
1 jajko
0,25 łyżeczka soli
Nadzienie:
1 cukinia
1 mała cebula
1 papryka żółta
sól
pieprz czarny mielony
2 jajka
230 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i sól, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć go folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw "pokroić" w bardzo cienkie wstążki. Zwinąć w rulonik, ułożyć na podpieczonym cieście. Cebulę obrać, wraz z papryką żółtą bez gniazda nasiennego pokroić w drobną kostkę, dorzucić na ciasto. Pomidorki umyć, przekroić na pół, ułożyć na reszcie składników. W międzyczasie jajka roztrzepać ze śmietanką 30 %. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalać całość, posypać tymiankiem suszonym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: