rondel

#tarta, #dania główne, #cukinia, #pomidory, #cebula, #papryka, #śmietanka 30 %, #tymianek

29 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta z cukinią i papryką

Pyszna i bardzo kolorowa tarta.

Przepis znalazłam na stronie https://akademiasmaku.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 120 g zimnego masła

  • 170 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 0,25 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

  • 1 cukinia

  • 100 g pomidorków komunijnych
  • 1 mała cebula

  • 1 papryka żółta

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 2 jajka

  • 230 g śmietanki 30%

 

Dodatkowo:

  • tymianek suszony

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i só, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć go folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw "pokroić" w bardzo cienkie wstążki. Zwinąć w rulonik, ułożyć na podpieczonym cieście. Cebulę obrać, wraz z papryką żółtą bez gniazda nasiennego pokroić w drobną kostkę, dorzucić na ciasto. Pomidorki umyć, przekroić na pół, ułożyć na reszcie składników. W międzyczasie jajka roztrzepać ze śmietanką 30 %. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalać całość, posypać tymiankiem suszonym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: