rondel

#tarta, #dania główne, #kiełbasa podwawelska, #papryka, #pieczarki, #olej, #cebula, #gałka muszkatołowa, #śmietana 18 %, #ser żółty

04 kwietnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta z kiełbasą i warzywami

Pyszna tarta na obiad.

Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • szczypta soli

  • 1 czubata łyżeczka śmietany 18 %

 

Farsz:

  • 1 kiełbasa podwawelska

  • 1  cebula

  • 1 papryka czerwona

  • 250 g pieczarek

  • odrobina oleju

  • kawałek sera żółtego

 

Sos beszamelowy:

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 30 g masła

  • 1 czubata łyżka mąki

  • 250 ml mleka

  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i sól, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, sól i śmietanę 18 %, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć folią spożywczą, schować na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (średnica 28 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 20 minut.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Obrane pieczarki i kiełbasę pokroić na pół plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Na patelnię wlać olej, podsmażyć kiełbasę. Dodać cebulę, dusić przez chwilę. Dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż warzywa będą miękkie i cała woda odparuje, co jakiś czas mieszając. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem.

Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego mąkę, ciągle mieszając usmażyć na jasną zasmażkę. (Mąka nie może zbrązowieć!) Kiedy zasmażka będzie gotowa, ściągnąć rondelek z ognia, nie przerywając mieszania wlać mleko i dodać gałkę muszkatołową. Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczony spód dać przesmażone warzywa z kiełbasą, posypać serem. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 25-30 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: