#tarta, #dania główne, #kurczak, #papryka, #cebula dymka, #szczypiorek, #ser żółty, #śmietanka 30 %, #gałka muszkatołowa, #oliwa z oliwek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i sycąca tarta.
Nadzienie #przepis autorski.
Przepis na ciasto znalazłam na stronie https://www.doradcasmaku.pl/.
Ciasto:
150 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
3 papryczki sweet bites (czerwona, pomarańczowa i żółta)
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
70 g sera cheddar
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
1 jajko
200 g śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz, sól posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć folią spożywczą, schować na pół godziny do lodówki. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, nakłuć widelcem. Po tym czasie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę dymkę oraz szczypiorek drobno posiekać. Papryczki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką słodką mieloną. Usmażyć na łyżce oliwy z oliwek, odstawić. W międzyczasie jajko roztrzepać ze śmietanką i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Na podpieczony spód rozłożyć przesmażone warzywa, posypać serem. Całość zalać masą jajeczno - śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut (aż masa się zetnie).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: