#desery, #ciasta, #ciasteczka, #cytryna, #marmolada, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia.
Po ostatnich wypiekach została mi marmolada i trochę białek, postanowiłam je wykorzystać.
Tak powstała przepyszna tarta z marmoladą i bezą.
#przepis autorski
Ciasto:
350 g ciasteczek kruchych (u mnie maszynkowych z marmoladą)
100 g masła
1 jajko
Beza:
5 białek
150 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Ciasteczka zmielić. Dodać do nich masło i jajko. Dokładnie wyrobić. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Na przestudzonym cieście rozsmarować marmoladę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a na końcu sok z cytryny. Przełożyć do szprycy / rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać "beziki" bezpośrednio na marmoladę, bez odstępów. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100ºC (góra-dół), piec jeszcze 30 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać ciasteczka i jajko, wymieszać 20 sekund/obr. 7. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Umyć naczynie miksujące. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Na przestudzonym cieście rozsmarować marmoladę. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 4 minuty/obr. 3. Minutę przed końcem ubijania cukier wsypać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego oraz dodać sok z cytryny. Gotową masę przełożyć do szprycy / rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać "beziki" bezpośrednio na marmoladę, bez odstępów. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100ºC (góra-dół), piec jeszcze 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: