Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem. Herbatniki zmielić. Dodać do nich masło, jajko i żółtko. Dokładnie wyrobić. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Na gorące ciasto wyłożyć rabarbar. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier. Wyłożyć na rabarbar. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120ºC (góra-dół) i piec jeszcze 20-30 minut.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 100 g masła

  • 400 g herbatników petit beurre

  • 1 jajko + 1 żółtko

Beza:

  • 4 białka

  • 150 g cukru

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 340 g rabarbaru

  • 4 łyżki cukru

Składniki

Pyszna i szybka tarta z rabarbarem oraz bezą ;)

Tarta z rabarbarem i bezą 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

08 czerwca 2021

#tarta, #ciasta, #desery, #rabarbar, #herbatniki

rondel