rondel

#tarta, #ciasta, #desery, #rabarbar, #herbatniki, #Thermomix

08 czerwca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta z rabarbarem i bezą 

Pyszna i szybka tarta z rabarbarem oraz bezą ;)

Składniki

Ciasto:

  • 100 g masła

  • 400 g herbatników petit beurre

  • 1 jajko + 1 żółtko

Beza:

  • 4 białka

  • 150 g cukru

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 340 g rabarbaru

  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem. Herbatniki zmielić. Dodać do nich masło, jajko i żółtko. Dokładnie wyrobić. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Na gorące ciasto wyłożyć rabarbar. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier. Wyłożyć na rabarbar. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120ºC (góra-dół) i piec jeszcze 20-30 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać herbatniki, jajko i żółtko, wymieszać 20 sekund/obr. 7. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Umyć naczynie miksujące. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Na gorące ciasto wyłożyć rabarbar. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 4 minuty/obr. 3. Minutę przed końcem ubijania cukier wsypać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Gotową masę wyłożyć na rabarbar i rozprowadzić łyżką. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120ºC (góra-dół) i piec jeszcze 20-30 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: