#tarta, #dania główne, #por, #papryka, #pieczarki, #oliwa z oliwek, #cebula, #gałka muszkatołowa, #śmietana 18 %, #śmietanka 30 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybka i smaczna tarta na obiad.
Przepis znalazłam na stronie https://m.beszamel.se.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
50 g pora
0,5 papryki czerwonej
0,5 cebuli
270 g pieczarek
2 łyżeczki oliwy z oliwek
110 g sera żółtego
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
2 jajka
100 ml śmietany 18%
50 ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz, sól posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Por i obrane pieczarki pokroić na pół plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i por, dusić przez chwilę. Dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż warzywa będą miękkie i cała woda odparuje, co jakiś czas mieszając. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. W międzyczasie jajka roztrzepać ze śmietanami i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Na podpieczony spód dać przesmażone warzywa, posypać serem. Całość zalać masą jajeczno - śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) około 25-30 minut (aż masa się zetnie).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: