rondel

#tarta, #dania główne, #por, #papryka, #pieczarki, #oliwa z oliwek, #cebula, #gałka muszkatołowa, #śmietana 18 %, #śmietanka 30 %

04 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta z warzywami

Szybka i smaczna tarta na obiad.

Przepis znalazłam na stronie https://m.beszamel.se.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki soli

 

Nadzienie:

  • 50 g pora

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 0,5 cebuli

  • 270 g pieczarek

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • 110 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka mielona

  • 2 jajka

  • 100 ml śmietany 18%

  • 50 ml śmietanki 30%

  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz, sól posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Por i obrane pieczarki pokroić na pół plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i por, dusić przez chwilę. Dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż warzywa będą miękkie i cała woda odparuje, co jakiś czas mieszając. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. W międzyczasie jajka roztrzepać ze śmietanami i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Na podpieczony spód dać przesmażone warzywa, posypać serem. Całość zalać masą jajeczno - śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) około 25-30 minut (aż masa się zetnie).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: